Netflix eller HBO Nordic: Hvilken streamingtjeneste skal du vælge?

29 juni 2020
Heidi Kirkebække

Hvad er det egentlig, de mange streamingtjenester tilbyder os, og hvilken af dem skal man vælge? Vi har kigget nærmere på to af danskernes favoritter, nemlig Netflix og HBO Nordic.

Streamingtjenester som Netflix, HBO Nordic, Viaplay, Dplay, Cmore og masser andre har kronede dage. Vi vil se film, når det passer os, og det er ikke nødvendigvis, når det passer tv-stationerne at sende dem.

Samtidig vil vi gerne binge halve og hele sæsoner af vores yndlingsserier på en gang og ikke være tvunget til at vente en uge på, at næste afsnit bliver sendt på flow-tv.

Streamingtjenesterne står i kø for at give os, hvad vi vil have. Spørgsmålet er, hvilket tilbud vi skal vælge. Her ser vi nærmere på to af de store, populære tjenester på markedet. Hvad er forskellen på Netflix og HBO Nordic, og hvilken af de to skal du vælge?

 

Hvad er Netflix?

Netflix så dagens lys i 1997 i USA som en tjeneste, der tilbød lejefilm på nettet. Tjenesten har vokset og udviklet sig hastigt siden, og i dag har den store amerikanske streamingtjeneste 183 millioner abonnenter fordelt i flere end 190 lande verden over.

 

 

Netflix blev tilgængelig i Danmark og andre europæiske lande i 2012, og ligesom mange andre streamer vi danskere masser af serier, film, dokumentarer og så videre via Netflix.

 

Hvad er HBO Nordic?

HBO – eller Home Box Office, som det fulde navn lyder – er en stor amerikansk tv-kanal. Den er en af de mest sete betalingskanaler i USA, og så er den mor til HBO Nordic, som mange af vi danskere streamer film og serier fra.

I 2012 lancerede HBO nemlig sin streamingtjeneste ved navn HBO Nordic herhjemme i Danmark, i Sverige, i Finland og i Norge. I dag er tjenesten en af de mest populære af sin slags i de nordiske lande.

 

 

Hvad koster det at se Netflix og HBO Nordic?

Hos Netflix kan du vælge mellem forskellige abonnementer, som koster fra 79 kr. til 129 kr. om måneden. Sommetider byder tjenesten nye kunder på en gratis prøveperiode, så til tider er det muligt at få for eksempel den første måned kvit og frit.

Forskellen på abonnementerne handler om, hvor mange enheder, du kan streame på ad gangen. Det kan være relevant, hvis man er flere personer i husstanden, som ønsker at se Netflix samtidig – men på forskellige skærme.

Derudover afhænger prisen på de forskellige abonnementer også af, om du vil have adgang til indholdet i HD eller ej.

Hos HBO Nordic får nye kunder en gratis prøveperiode på 14 dage, og derefter koster et abonnement hos tjenesten 99 kroner om måneden.

 

Kilder: netflix.com og hbonordic.com juni 2020.

 

Så… Skal jeg vælge Netflix eller HBO Nordic?

Prisen på de respektive abonnementer er altså nogenlunde den samme; for omkring 100 kr. om måneden har du adgang til at streame løs fra deres platforme.

Begge tjenester fungerer i det store hele upåklageligt rent teknisk. Hvilken der er mest brugervenlig, må være op til den enkelte at bedømme – omend Netflix har ry for at gøre meget godt for brugervenligheden.

 

 

Så spørgsmålet er stadig: Skal du vælge Netflix eller HBO Nordic, hvis du sidder klar i sofaen til at tegne et abonnement og lade dig underholde?

Det bedste råd er at lade indholdet bestemme og lytte til, hvad du har lyst til at se. Men eftersom både Netflix og HBO Nordic tilbyder deres abonnenter et stort udvalg af kendte og mindre kendte film samt store og små serier, kan valget mellem dem stadig være nærmest umuligt.

Vi vil nu kigge lidt nærmere på et par af de store egenproduktioner, de to streamingtjenester står bag. Falder du for trangen til at se én af dem, er valget af tjeneste afgjort, for den enkelte egenproduktion kan – i modsætning til meget andet indhold – kun ses hos den tjeneste, der har produceret den.

 

Egenproduktioner fra Netflix og HBO Nordic

Både Netflix og HBO Nordic producerer selv serier, som du kan få fornøjelsen af med et streamingabonnement hos dem. Faktisk har streamingtjenesterne til tider så stor succes med deres egenproduktioner, at de belønnes med priser og sætter dagsordenen for mange snakke i frokostpauser landet over.

 

 

Orange is the New Black og House of Cards er eksempler på store, succesfulde serier, der er produceret af Netflix, og derfor kun kan ses på Netflix’ tjeneste.

HBO Nordic kan blandt mange andre skrive Game of Thrones og True Detective på deres liste over populære egenproducerede seermagneter.

 

Orange is the New Black

Orange Is the New Black er en amerikansk serie i syv sæsoner. Den afsluttende sæson rullede ind på Netflix i 2019, og hele serien er skabt af Jenji Kohan og produceret af Netflix.

Serien handler om den priviligerede overklassekvinde fra New York, Piper Chapman, som bliver indhentet af sin kriminelle fortid og må afsone en dom for en gammel lovovertrædelse i kvindefængslet Litchfield.

I fængslet får hun med det samme både venner og fjender blandt de andre indsatte, og fortællingen om livet i fængslet byder på både ramme alvor og komik, mens væsentlige emner som race og seksualitet behandles. Piper Chapman er omgivet af et inferno af spraglede kvindelige personligheder i sin hverdag bag tremmer.

Hovedpersonen, Piper Chapman, spilles af Taylor Schilling, som i fængselskulisserne er flankeret af en lang liste af kvinder.

Seriens rolleliste tæller blandt mange andre Blair Brown, der spiller Judy King, Emily Athaus, som i serien hedder Maureen Kukudio og Uzo Aduba i rollen som Suzanne ‘Crazy Eyes’.

 

 

Uzo Aduba har i øvrigt vundet flere priser for sin rolle som Crazy Eyes. Hun vandt en Emmy i kategorien komedie i 2014 og endnu en i kategorien drama i 2015.

 

House of Cards

Den amerikanske serie House of Cards er en af Netflix’ mest kendte og ældste serier. Sjette og sidste sæson af den prisvindende politiske thriller havde premiere på streamingtjenesten i slutningen af 2018.

I serien kommer vi ind på livet af det amerikanske kongresmedlem, Frank Underwood, som iskoldt og manipulerende gør, hvad der skal til for at nå til tops i Det Hvide Hus – og hans metoder er ikke altid fine.

Vi følger Underwoods benhårde, følelsesløse politiske magtspil i Washingtons mest indflydelsesrige kredse, hvor han bevæger sig flankeret af sin kone, Claire. Også Claire Underwood sigter efter at nå helt til tops på karrierestigen.

I serien kommer vi også godt ind under huden på karakterer som stabschef Doug Stamper, den unge journalist Zoe Barnes, kongressmedlemmerne Peter Russo og Christina Gallagher og topchefen i Det Hvide Hus Linda Vasquez blandt mange andre.

På House of Cards’ rolleliste finder man store navne som Kevin Spacey og Robin Wright i rollerne som det indflydelsesrige og magtsyge ægtepar Underwood, Kate Mara som journalist Zoe Barnes og Michael Kelly som Doug Stamper.

Den danske skuespiller Lars Mikkelsen er på rollelisten i sæson tre, hvor han i rollen som Ruslands præsident besøger Frank Underwood.

House of Cards har vundet både Golden Globe- og Emmy-priser.

 

Game of Thrones

Er du til fantasy og middelalder, er den otte sæsoner lange HBO-produktion Game of Thrones muligvis noget for dig.

 

 

Den amerikanske serie er skabt af David Benioff og Dan Weiss, og den er baseret på bestseller-romanerne ‘A Song of Ice and Fire’ af forfatter George R.R. Martin.

Handlingen udspiller sig i et middelalderligt univers med borge, slotte og storslået natur, og serien skildrer adelige familiedynastiers til tider meget voldsomme kamp om magten over kontinentet Westeros.

Persongalleriet er enormt og sidehandlingerne mange, men helt kogt ned fortæller titlen, hvad hovedhistorien egentlig går ud på. Der er nemlig tale om kampen om tronen.

Der udbryder borgerkrig i Westeros, og magten tilfalder den, der sidder på jerntronen i hovedstaden Kings Landing.

 

 

Serien byder på alt fra voldelige, middelalderlige krigskampe, blod, intriger, forræderi og grådighed, hovedpersoner, der dør, alliancer mellem de forskellige ‘huse’, grupperinger og familier til drager og andre overnaturlige fænomener og væsener, som også blander sig i handlingen.

Rollelisten synes uendelig og rummer blandt mange andre navne som Kit Harington, Emilia Clarke, Peter Dinklage, Lena Headey og danske Nicolaj Coster-Waldau, ikke at forglemme.

Første sæson af Game of Thrones havde premiere i Danmark i 2011, og nu er alle otte sæsoner tilgængelige på HBO Nordic.

 

True Detective

True Detective er en anden af HBO’s egenproduktioner. Vi følger hårdt trængte politifolk i intense efterforskningssager i tre sæsoner fyldt med krimi og drama.

Serien er skabt af Nic Pizzolatto, og også True Detectives rolleliste er spækket med store stjerner.

I første sæson følger vi Matthew McConaughey og Woody Harrelson som politimænd på jagt efter en seriemorder i Louisiana.

I anden sæson præsenteres vi for en bizar mordsag, som medfører, at tre politifolk spillet af Colin Farrell, Rachel McAdams og Taylor Kitsch indgår et samarbejde med Vince Vaughn i rollen som kriminel.

Tredje sæson byder på en makaber forbrydelse i Arkansas, og hovedrollerne spilles nu af Mahershala Ali, Stephen Dorff og Carmen Ejogo.

 

Hvad er der ellers at finde på Netflix og HBO Nordic?

Der er i det hele taget serier og i øvrigt også film for enhver smag på både Netflix og HBO Nordic. Både de egenproducerede af slagsen og en masse, der er produceret eksternt.

Herunder finder du et udpluk af titler, du kan lade dig underholde af med et abonnement hos en af de to streamingtjenester.

 

 

På Netflix finder du blandt massevis af andre:

 • Prison Break
  Action er der masser af i serien om Michael, der vil gøre alt for at hjælpe sin bror med at flygte fra fængslet. Endda op til flere gange.

 • Suits
  Vi følger livet på advokatkontoret og i privaten, når stjerneadvokaten Harvey og hans unge sidekick Mike folder sig ud. Suits byder på utallige advokatsager og kærlighedsaffærer at svælge i.
 • 13 Reasons Why
  Hannah har begået selvmord, og kammeraten, den unge Clay, befinder sig midt i en række hjerteskærende mysterier, da han hører de bånd, som Hannah har efterladt sig.
 • Broen
  Her er gedigen spænding på dansk for alle, der kan lide at se krimiserier a la Rejseholdet og Forbrydelsen.

 • Quicksand
  Gymnasieeleven Maja Norberg er mistænkt for at stå bag en stor tragedie, der har ramt hendes skole. Gennem flashbacks bliver vi efterhånden klogere på, hvad det egentlig var, der skete.

 • You
  Joe Goldberg lader umiddelbart til at være en flink, almindelig fyr. Han viser sig dog at rumme temmelig uhyggelige sider, da han bliver forelsket – eller snarere besat – af den smukke Guinevere Beck.

 • Sons of Anarchy
  Syv sæsoner spækket med kærlighed, spænding og motorcykelbanders konflikter.

 • Modern Family
  I denne komedieserie møder vi en familie, som er alt andet end almindelig og kedelig.

 • Homeland
  Stærk politisk thriller om Carrie Mathison, der arbejder som terrorekspert hos CIA samtidig med, at hun jonglerer med psykiske problemer og familieissues.
 • Friends
  Den er stadig sjov, selvom sidste afsnit oprindeligt rullede over tv-skærmene i midten af 00’erne. Se eller gense den legendariske komedieserie om Chandler, Rachel, Monica, Phoebe, Joey og Ross.

 • New Girl
  En sitcom i stil med Friends bare nyere. Vennerne i New Girl hedder Jess, Nick, Smith og Winston.

 • How I Met Your Mother
  Fem tætte venner, kærlighed og konflikter. Med ‘How I Met Your Mother’ er der mange timers underholdning i vente.

 

 

På HBO Nordic er udvalget knap så stort som på Netflix, men der er alligevel serier for enhver smag og i alle genrer. Du kan blandt andre finde disse:

 • Mr. Robot
  Elliot er en klog og dygtig hacker. Men han er også en enspænder med store sociale udfordringer. Han beskytter sine nærmeste, som er barndomsvennen Angela og psykologen Krista, og han gør det ved at hacke alle, der nærmer sig dem.

 • The Vampire Diaries
  Elena går på highschool i Mystic Falls og lever et helt almindeligt liv. Altså lige indtil to charmerende vampyrbrødre begge bliver besat af den smukke pige. Der er kærlighed og intriger i bedste overnaturlige genre i denne vampyrserie.

 • Legacies
  Også Legacies er for serieelskere med hang til vampyrer og lignende typer. Vi følger Hopes dagligdag på en skole for overnaturlige børn. Der er drama, konflikter og kærlighed blandt hekse, varulve og vampyrer i denne serie.

 • Boardwalk Empire
  Vi følger en flok gangstere, der smugler sprut ind i Atlantic City under forbudstiden i USA.

 • Billions
  Der er den charmerende folkehelt af en milliardær, og så er der anklageren, der prøver at fælde ham for ulovlige metoder. Billions handler om mænd på toppen af magten i USA.

 • The Wire
  The Wire er serien, der på ret realistisk vis skildrer narkomiljøet i Baltimore i USA.

 • The Affair
  En affære set fra både hans og hendes vinkel.

 • The Walking Dead
  Fængende underholdning for alle, der elsker serier med zombier.

 • The Handmaid’s Tale
  Barsk og absurd skildring af et samfund, hvor fertiliteten er kritisk lav, og de kvinder, som stadig er i stand til at føde børn, derfor bliver behandlet som fødemaskiner eller rugemødre mod deres vilje.

 • Big Little Lies
  Stjernespækket serie med Reese Witherspoon, Nicole Kidman og Shailene Woodley i hovedrollerne som tre overklassesmødre. Her er både drab og hemmeligheder på spil.

 • Band of Brothers
  Her følger vi et amerikansk faldskærmskompagni under 2. verdenskrig.

 • Sex and the City
  Sidste afsnit af serien om Carrie Bradshaw og venindernes liv i overhalingsbanen i New York rullede over skærmen i 2004. Men fortvivl ikke – på HBO Nordic kan man se eller gense den legendariske serie.

 

Hvilken streamingtjeneste er bedst til børn?

Skal din streamingtjeneste være børnevenlig?

I så fald er det naturligvis et kriterie, der også skal tælle med, når du vælger mellem Netflix og HBO Nordic.

 

 

Hvis børn skal have glæde af det streamingabonnement, du tegner, vil Netflix formentlig være at foretrække frem for HBO Nordic.

HBO Nordic har nemlig ikke synderligt meget at byde på for det yngste publikum. Til gengæld er der masser af indhold for børnene på Netflix.

Udvalget er stort, og de fleste børn vil kunne finde underholdning, de synes om. Det gælder, uanset om de er til tegnefilm med superhelte, klassiske familiefilm som Charlie og chokoladefabrikken eller Paddington, serieyndlinge som Gurli Gris eller den japanske, oscarvindende animationsfilm Min nabo Totoro.

Netflix har med andre ord masser af film og serier, som de fleste børn vil elske at gå på opdagelse i og lade sig underholde af.

 

Kilder brugt i denne artikel: Netflix og HBO Nordic, Komputer.dk, bredbånd.dk, techtime.dk, ekkofilm.dk, yousee.dk, jyllands-posten.dk, woman.dk.

FAQ BOKS

Er HBO og HBO Nordic det samme?

HBO er en stor amerikansk betalingskanal til TV. HBO Nordic er HBO’s streamingtjeneste, som blev lanceret i de nordiske lande i 2012.

Hvad koster det at se HBO Nordic?

Du får et abonnement hos HBO Nordic for 99 kr. om måneden. (2020)

Hvad koster det at se Netflix?

Et abonnement hos Netflix koster mellem 79 og 129 kr. om måneden. (2020)

Hvilke kendte serier har HBO Nordic lavet?

Game of Thrones og True Detective er to af HBO Nordics store egenproduktioner.

Hvilke kendte serier har Netflix lavet?

House of Cards og Orange is the New Black er to af Netflix’ store og succesfulde egenproduktioner.

Flere Nyheder